
Preliminär resrutt
Dagens fildelningsdebatt cirkulerar mycket kring frågeställningen: ”Hur ska vi kunna samexistera med media, musik- och filmindustrin med ett fritt internet?” Artister, författare och journalister kan inte se hur de ska kunna övergå från en upphovsrättsbaserad monokultur till en internetbaserad fildelningskultur och fortfarande tjäna sitt levebröd.
Vi borde se positivt på den förändring vi står inför. Därför att a) den humanitära kostnaden för att bibehålla en omfattande upphovsrätt med fildelningsförbud är för hög, b) producenter måste kunna anpassa sig efter nya konsumtionsmönster samt c) efterfrågan på och viljan att betala för musik, film, böcker och dylikt ökar då konsumtionen flyttas över till internet.
Fildelning är en viktig del av vår demokrati och en ytterst personlig kommunikation privatpersoner emellan. För att stoppa den krävs ett övervakningssystem där vår integritet i att kommunicera kränks. I stället för att se fildelare, som delar med sig av upphovsrättsskyddat material, som fiender borde vi undra varför de egentligen fildelar – är det för att de aldrig kan tänka sig att ge pengar till sin favoritartist, eller för att fildelning erbjuder en omåttlig, unik frihet i delandet och skapandet av kultur?
Skivförsäljningen som fenomen är inne i en nedåtgående trend. Våra kulturvanor blir allt mer internetbaserade. I stället för att med ohållbara integritetskränkande åtgärder motverka fildelning borde producenterna täppa till det försäljningsglapp som nu uppstått. Detta genom att anpassa sig till kundernas konsumtionsmönster.
Att gå över till en internetbaserad försäljning och laglig fildelning kommer leda till en kulturspridning av sällan skådat mått. Som ett resultat tar fler del av exempelvis filmer, låtar, böcker och artiklar, vilket i sin tur ger större inkomster för de som så önskar. Internet erbjuder ett smörgåsbord av möjligheter åt kulturvärlden, som entreprenörer med uppfinningsrikedom kommer att kunna utnyttja.
Ur ett kapitalistiskt perspektiv handlar fildelningsfrågan om konsumenter och producenter av kultur. Klarar inte producenterna av att möta våra behov och vår efterfrågan är det ett problem som ligger i deras händer. Huruvida kultur är en konsumtionsprodukt eller inte är sedan en helt annan fråga.
Johan Lundström
vice kommunledare Piratpartiet Skellefteå
DME - en klimatsmart dieselersättning?
I klimatkrisens spår förs debatter om vilket alternativt bränsle som bäst kan ersätta oljan. Vi verkar alltmer inse hur vårt oljeberoende inte är långsiktigt hållbart. DME (dimetyleter) har i vissa sammanhang framställts som det miljövänliga bränslet som ska ersätta dieseln. Men vilken roll kommer det att spela i utvecklingen mot ett hållbart samhälle?
Visioner om att kunna framställa DME, en restprodukt i pappersmassaverk, har funnits sedan 80-talets oljekris. Man kunde då nämligen framställa papper från inte mer än hälften av träet som anlände till verken. Ett stort ekonomiskt intresse fanns i att få användning för restprodukterna i papperstillverkning. Avsaknaden av nödvändiga kunskaper ledde dock till att visionerna ganska snart las på is. Än idag kan inte mer än hälften av träet utnyttjas till papperstillverkning, men däremot har vågade investeringar i ny teknik gjort själva framställandet av DME möjligt. I och med dagens klimatdebatt har intressenter trätt fram i rampljuset, en av de främsta med sitt säte i Piteå. Där påbörjar företaget Chemrec i juli byggandet av en anläggning för framställning av DME.
|
Chemrec räknar med att i sinom tid kunna tillgodose 25 % av Sveriges behov av fordonsbränsle. Om Finland gjorde samma anpassningar skulle de enligt beräkningar kunna nå motsvarande siffror på 50%. Den internationella potentialen tros vara stor. Chemrec beräknar dock att först under andra kvartalet 2010 komma igång med syntetiseringen av DME, för att då producera 4 ton av bränslet per dag.
DME kommer troligtvis ekonomiskt kunna konkurrera med nuvarande bränslen. Man räknar med kostnader på ca 5 kronor per liter, dieselekvivalent. Däremot tillkommer en stor merkostnad för infrastrukturell uppbyggnad. Det energirika bränslet uppträder nämligen i gasform vid normaltryck. Följaktligen tillkommer både kostnader för tankställen att förbättra sin möjlighet till gashantering samt kostnader för fordonsindustrin i konstruktionen av DME-anpassade fordon. Exakt hur stora siffror det rör sig om är svårt att beräkna, och därav kan en viss försiktighet vara lämplig innan stora summor investeras i bränslet. Förespråkare hävdar dock att dessa kostnader är försumbara i jämförelse med nyttan av bränslet, både ur ett ekonomiskt och ekologiskt perspektiv.
Pål Börjesson, forskare i energi- och miljösystem vid Lunds universitet, säger följande om drivmedelsfrågan: ”Vi kommer nog att ha flera parallella system under lång tid. Olika förnybara drivmedel kommer hitta sina nischer, beroende på vilken typ av transporter det gäller och om det finns en lokal produktion av ett drivmedel i trakten”. Att leta efter endast ett fungerande bränsle för framtiden tycks enligt Börjesson vara ett ödslande av tid. DME kommer å andra sidan möjligtvis fungera som en del i strävandet mot en mer hållbar transportsektor.
Framtiden verkar sammanfattningsvis se ljus ut för Chemrec och DME. AB Volvo tänker driva en pilotfordonsflotta med bränslet, och möjligtvis kommer det sporra andra bolag till att även de våga ställa om. Tillverkat av överbliven biomassa bör DME, trots de nödvändiga infrastrukturella investeringarna och koldioxidutsläppen vid frakt av bränslet, kunna spela en viktig roll i fordonsindustrins nödvändiga omställning för framtiden. Detta är, så klart, under förutsättningarna att vågade investerare samt miljömedvetna konsumenter präglar DMEs framtid.
//Johan Lundström
"Amöbor, Amoebozoa, är stor grupp (stam) av eukaryota organismer. Den har förut räknats till riket protister men räknas idag oftast som ett eget rike. Amöbor är encelliga organismer som har grupperats samman av praktiska skäl. Men en del av dem är inte alls närbesläktade. Gemensamt för amöborna är att cellen i något stadium har pseudopodier för rörelse och näringsupptagning. I klassifikation indelas amöborna i två överklasser, Actinopoda och Rhizopoda.
Vissa amöbor kan orsaka sjukdomar." Citerat från wikipedia.
Detta stackars små djur tycker jag förtjänar lite belysning. Därför har jag skrivit en dikt tillägnat dem, för att alltså lyfta upp dem i det bloggosfäriska ljuset.
Åh ljusets och mörkrets
din urstam är all
En svunnen tid, då livets ur sällsamt klämtade fram
du besegrade klumpheten och fastheten och slet dig lös
Så obetydlig, så obrydd, så oåtkomlig
vadan finns för dig, när allt det simpla runnit ur?
En del av dig är mig, en grupp i en ensam
Förskringra inte din tro, tappa inte ditt hopp
En gång vore du livets nav, idag blott en parantes.
Amöbor: Jag tycker i alla fall om er.