Fick denna debattartikel publicerad i Norrans papperstidning idag - härligt!
Problemet är producenternas
Dagens fildelningsdebatt cirkulerar mycket kring frågeställningen: ”Hur ska vi kunna samexistera med media, musik- och filmindustrin med ett fritt internet?” Artister, författare och journalister kan inte se hur de ska kunna övergå från en upphovsrättsbaserad monokultur till en internetbaserad fildelningskultur och fortfarande tjäna sitt levebröd.
Vi borde se positivt på den förändring vi står inför. Därför att a) den humanitära kostnaden för att bibehålla en omfattande upphovsrätt med fildelningsförbud är för hög, b) producenter måste kunna anpassa sig efter nya konsumtionsmönster samt c) efterfrågan på och viljan att betala för musik, film, böcker och dylikt ökar då konsumtionen flyttas över till internet.
Fildelning är en viktig del av vår demokrati och en ytterst personlig kommunikation privatpersoner emellan. För att stoppa den krävs ett övervakningssystem där vår integritet i att kommunicera kränks. I stället för att se fildelare, som delar med sig av upphovsrättsskyddat material, som fiender borde vi undra varför de egentligen fildelar – är det för att de aldrig kan tänka sig att ge pengar till sin favoritartist, eller för att fildelning erbjuder en omåttlig, unik frihet i delandet och skapandet av kultur?
Skivförsäljningen som fenomen är inne i en nedåtgående trend. Våra kulturvanor blir allt mer internetbaserade. I stället för att med ohållbara integritetskränkande åtgärder motverka fildelning borde producenterna täppa till det försäljningsglapp som nu uppstått. Detta genom att anpassa sig till kundernas konsumtionsmönster.
Att gå över till en internetbaserad försäljning och laglig fildelning kommer leda till en kulturspridning av sällan skådat mått. Som ett resultat tar fler del av exempelvis filmer, låtar, böcker och artiklar, vilket i sin tur ger större inkomster för de som så önskar. Internet erbjuder ett smörgåsbord av möjligheter åt kulturvärlden, som entreprenörer med uppfinningsrikedom kommer att kunna utnyttja.
Ur ett kapitalistiskt perspektiv handlar fildelningsfrågan om konsumenter och producenter av kultur. Klarar inte producenterna av att möta våra behov och vår efterfrågan är det ett problem som ligger i deras händer. Huruvida kultur är en konsumtionsprodukt eller inte är sedan en helt annan fråga.
Johan Lundström
vice kommunledare Piratpartiet Skellefteå
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar