Jo, det blev en del reaktioner efter denna artikel http://norran.se/asikter/debattartiklar/article294450.ece
Bland annat jag har starka åsikter om detta, och jag gick tillsammans med Amelia Andersdotter ut med en replik som kan ses här: http://norran.se/asikter/repliker/article296383.ece
Sedan visade det sig att även Snild Dolkow har fått en replik publicerad, som belyser problemet ur en liten annan synvinkel och är ganska mycket snällare än min och Amelias replik: http://norran.se/asikter/repliker/article296676.ece
Kul, detta. Att Miljöpartiet hävdar att vi är onödiga, och att man lika gärna kan rösta på dem. Jag skulle vilja replikera med att hävda ett antal saker.
1. Miljöpartiet kan aldrig sätta integritets- och immaterialrättsfrågorna högst upp på agendan. Med en röst på MP vet du tyvärr att de frågorna om nödvändigt kan komma att kompromissas bort. Vi får väl t.ex. se om MP ger upp sina intentioner om integritet när ett tätare rött samarbete inleds. Kommer Socialdemokraterna acceptera MPs åsikter? Såvitt jag vet rösta S _för_ datalagringsdirektivet i Europaparlamentet.
2. Somliga hävdar att MP ju röstade mot både Ipred och FRA, och att man därför lika gärna kan rösta på dem som på Piratpartiet. MP röstade mot dessa förslag, ja, men spelade det verkligen någon roll? Kan man till och med drista sig till att hävda att man var mot förslagen rent för att ta billiga politiska poäng? Hur som helst hade resultatet om de röstade ja varit exakt likadant - de båda lagarna röstades genom. Vi lär oss av detta av MP måhända ibland tar integritetsvänliga ställningstaganden. Är det någon som tror det räcker? Att bara ta ställning till uppkomna förslag och på så sätt tro att man gör en skillnad som litet parti? Det räcker inte.
Piratpartiet skulle å andra sidan vara med och utforma dessa lagar, driva på avvecklingen av befintliga integritetskränkande lagar och fungera som inre ögon och öron för de tusentals aktivister som driver på vad vi kallar Piratpartiet. I Europaparlamentet kommer Piratpartiet aktivt förhandla, diskutera och föra fram åsikter födda av vanliga medborgare som är trötta på att se sina mänskliga rättigheter kränkta. Detta på ett sätt Miljöpartiet varken har ambitioner till, åtminstone inte inom integritetsområden, eller har möjligheter till. Vi kommer kompromisslöst köra upp våra åsikter i arslet på stofilerna i EU-parlamentet tills de börjar lyssna. Då kan vi föra samtal.
3. Vissa hävdar att Carl Schlyter just är en väldigt "piratvänlig" parlamentariker. Och att man därför bör rösta in honom istället för en pirat, då han även har åsikter i andra frågor. Men för det första: Så länge MP får över 4% kommer Schlyter in. Får de över 5% går alla röster på honom till någon annan. Så vill du verkligen se Schlyter i parlamentet... oroa dig inte, han kommer in. För det andra: Är det bäst att rösta på en pionjärisk ensamvarg som varken har partiet eller en organiserad bloggosfär bakom sig eller en uppbackad kanditat med båda de senare delarna i ryggen? Vars ligger den största garatin att integritets- och immaterialrättsfrågorna tas på allvar? Vilka tror du att du kan lita mest på, vem tror du bäst kan driva frågan om grundläggande demokratiska rättigheter? En tunga tillhörande en ack så ambitiös enstöring eller en tunga talandes med 47000 engagerades röst? Schlyter är ensam, och en högriskchansning. Piratpartiet är ett säkert kort - där du alltid vet vad du får vad gäller vad som borde vara självklara rättigheter. För den delen, stödjer du Schlyter stödjer du MP. Röstar du istället piratlila stödjer du kampen för en öppen demokrati. Vilka känner du behövs mest?
4. Miljöpartiet är ett vänstervridet parti, och som sådant skulle de aldrig få min röst vad gäller integritetspolitik. Just därför att jag faktiskt tycker det är viktigare att blocköverskridande frågor gällande bl.a. vårt privatliv lyfts fram än de "sista decimalerna i välfärdssystemet". Sen vill nog knappast en högerorienterad integritetsvän rösta fram ett vänsterparti.
5. För den delen har MP en vänsterstämpel på all sin politik, även så integritetspolitiken. Vi som bara vill ha ren, ofärgad, rå och rak integritetspolitik vill därför rösta pirat. Helt enkelt för objektivitets skull, för att vi inte ska låta politiska färger påverka hur vi driver frågan om mänskliga rättigheter.
6. Miljöarbete förutsätter demokrati. Det politiska sättet att jobba med miljö förutsätter att det är folket som röstar och gör det för sitt eget bästa och sin egen vilja. Börjar vi tappa greppet om demokratin, och låta miljöpolitiken bli ett statiskt faktum, kommer miljöarbetet aldrig fortsätta att utvecklas och förändras - vilket är nödvändigt för dess framgång! Detta vill jag gärna återkomma till vid senare tillfälle: vikten av att ha en demokrati, speciellt ur miljösynpunkt.
Sammanfattningvis: Vill du ha integritet, yttrande- och åsiktsfrihet, privatliv, ett levande internet... så tro inte på vackra ord och visor från mossvuxna stofiler. Rösta på något du litar på: pirat. Lila. Så enkelt är det.
tisdag 2 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar